zwerm in de lucht

Hoe ziet een zwerm bijen er uit?

Met veel gezoem komt er een bijenzwerm van duizenden bijtjes, in een blok van 10m x 10m x 10m, aangevlogen. Indrukwekkend om te zien en horen, maar niet gevaarlijk.

Wat is een bijenzwerm?

In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen.
Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw 'huis'.

zwerm om takkenHelp, een bijenzwerm, wat nu?

Bel onze co√∂rdinator, klik   HIER
Als het mogelijk is, stuur hem via WhatsApp een foto, geef locatie door en een indicatie wanneer de zwerm voor het eerst is gezien.

Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen.

Heeft u een bijenzwerm gevonden? Geen paniek. Een zwerm is niet gevaarlijk.
Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust.
Bijenhouders helpen u graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen.

De 2 fotos hieronder zijn gemaakt van een zwerm op het Landgoed de Grote Beek. 2 juni 2019zwerm juni 500 2019 landgoedzwerm juni 2019 500 2