blossom 2204795 1920Lezing: Hommels

Georganiseerd door de Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Oirschot de Beerzen

Op donderdag 12 maart 2020 organiseren zij hun maandelijks Imkercafé voor iedereen die belangstelling heeft.

Waar
Het Imkercafé vindt plaats bij “Ons  Mevrouw” Doornboomstraat 32 in Middelbeers. De ingang is naast de Regiobank en u kunt gratis parkeren op het Doornboomplein tegenover het Ontmoetingscentrum. 
De zaal is om 19.00 uur open en de entree voor dit Imkercafé is zoals altijd  gratis.

Programma
19.30 uur: Welkom door Wim van den Oord

Tevens korte informatie over de komende activiteiten en cursussen en de aanwijzingen van belangrijke handelingen voor de Imker in de maand Maart. Heel belangrijke imkertips voor het naderende voorjaar.
 
19.45 uur: plant v d maand, item door Jan de Leest

20.00 uur: Presentatie over hommels door Mariejose Duchateau
Mariejose Duchateau is gepromoveerd op Hommels en doceert aan de faculteit biologie van de Utrechtse Universiteit. Ze is al meer dan 20 jaar betrokken bij de opleiding van leraren bijenteelt van de NBV en geeft daar het onderdeel anatomie en fysiologie van de bij. Ze is daarnaast lid van de onderwijscommissie (vice-voorzitter) en de koninginnenteeltcommissie van de NBV. Mariejose gaat in deze presentatie vertellen over een familie van onze honingbij, namelijk de hommel, een van de 350 soorten solitaire bijen die evenzo belangrijk zijn in onze bestuivende insectenwereld. Hommels met hun kleurige pelsmantels behoren tot de ‘wilde(solitaire) bijen’. Ze vormen éénjarige kolonies. In het voorjaar kunt u de grote hommelkoninginnen vinden op voorjaarsbloemen waar zij zich te goed doen aan stuifmeel en nectar. In het late voorjaar komen de eerste werksters uit en bezoeken allerlei bloemen. Sommige bloemen hebben de nectar diep verstopt in lange kroonbuizen zodat alleen langtongige hommels erbij kunnen. Op andere bloemen verzamelen werksters buzzend het stuifmeel. Tijdens de zomermaanden leven hommels in kolonies met maximaal een paar honderd bewoners. Na de zomer blijven alleen de jonge koninginnen over die in het voorjaar, na een lange winterslaap in de grond, een nieuwe kolonie starten. Tijdens de lezing zal meer verteld worden over de kolonieontwikkeling van deze fascinerende hommels. Verder zullen de meest voorkomende hommelsoorten besproken worden en ook de bloemen die zij bezoeken. En wist u dat de tomaten die wij eten door hommels bestoven zijn? Verder zal aanbod komen wat uw bijdrage kan zijn om de hommels te helpen, met wie het evenals de honingbijen en solitaire bijen, slecht gaat door allerlei oorzaken.

U bent allen van harte welkom . tot ziens op donderdag 12 Maart in Middelbeers ……!