In het korte bestaan van Place to Bee is het seizoen 2019 er een die we niet snel zullen vergeten.
Vernieling kasten 1 22 08 2019 GBVernieling kasten 2 22 08 2019 GBP1070083Afgelopen zaterdagavond zijn er laat in de avond vernielingen aangericht in de Bijenstal bij de boerderij op het landgoed.

7 opleiding kasten en 4 verenigingskasten, alle vol met bijen, zijn moedwillig en zinloos tegen de grond geduwd met desastreuze gevolgen. Dankzij teambeveiliging is het duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze schade. Cynisch mag je hopen dat de Bijen hem toch nog te pakken hebben gehad gezien het gegeven dat er nog 4 kasten recht stonden en 1 het niet helemaal gelukt was om hem om te duwen maar ja wat schieten we daar mee op.

Het gegeven is wel dat de Bijen degene die de kasten weer op hun plek hebben gezet flink te grazen hebben genomen maar dat moeten we dan maar beschouwen dat dit dan voor een goed doel is geweest “het redden wat er te redden valt”.

Voor ons is nu toch echt een grens overschreden en gaan we vanuit het bestaan als zelfstandige vereniging aangifte doen tegen de dader als een statement en hopelijk een signaal naar anderen dat op het landgoed niet alles getolereerd wordt. Als ‘straf’ krijgt hij een basis cursus imkeren aangeboden en mocht dat niet haalbaar zijn dan mag hij ons een tijdje komen helpen met het imkeren op het landgoed en alles wat daarbij komt kijken. We geloven dat mensen uit onwetendheid tot dit soort van keuzes komen en niet de gevolgen overzien. Het is dan goed om eens te kijken wat het nut van bijen en insecten is voor de biodiversiteit op het landgoed en wie weet vindt hij er een leuke dagbesteding in.

Zie ook het Eindhovens Dagblad