AH en EH 500

Dit jaar, 2024, zullen we met name in Zuid-Nederland veel last krijgen van de Aziatische Hoornaar (AH). Hierbij een foto van de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar.

AH en EH 1200

Van maart tot en met juni beginnen jonge AH koninginnen een klein nest te maken. Van de 10 keer vind je ze in vogelhuisjes, onder afdaken, in schuurtjes of heggen, struiken. Heel belangrijk dat we deze nesten op tijd vinden en opruimen. Wil je meer lezen hierover klik HIER

Hier zie je een mini-nestje van circa 6cm doorsnee: AH mini nest
Lees op Facebook groep 'Opsporing Aziatische hoornaar Nederland' (klik HIER ) en op de Belgische groep van Vespawatchers. De HA's plukken de bijen uit de lucht en doden de BIJ meteen. Let in het voorjaar goed op in je omgeving en ga op zoek naar het nest van die HA's. Een nest wordt gemaakt van een soort papier-mache en kan een doorsnede hebben van 50 tot 100 cm. Onze docent Wil Brans heeft op de facebook groep" Place To Bee" enkele foto's geplaatst (klik HIER). 
Middels het plaatsen van Wiekpotten proberen burgers en imkers uit de omgeving de nesten op te sporen, zodat ze verwijderd kunnen worden.
Nadere informatie staat op de site van de NBV. Ook op internet is veel te vinden over deze wespensoort. Met name imkers hebben belang bij het opsporen en verdelgen van nesten van A.H.s. De verschijning van A.H.s voor de Bijenkasten veroorzaakt veel stress. De aankomende haalbijen worden gevangen en opgegeten. Dus ben alert in je omgeving en help mee met het plaatsen van Wiekpotten om de nesten op te sporen.

nest AH

Een nest van de Aziatische hoornaar kan in het najaar tot 150 nieuwe koninginnen voortbrengen, die volgend jaar nieuwe nesten kunnen stichten. Het is daarom noodzakelijk het nest met koningin en al te vinden en te verdelgen. Daarvoor zijn verschillende methodes. In het najaar 2022 is in Nederland en België voor het eerst succesvol een nest opgespoord door middel van een zender en telemetrie. Dit nest is - net als de andere gevonden nesten - pesticidevrij verdelgd door de hoornaars op te zuigen met een accustofzuiger. Daarna zijn de nesten ingevroren om de nog aanwezige hoornaars, poppen en larven te doden.

Lok de Aziatische hoornaar met een wiekpot
Door een wiekpot op te hangen kun je de Aziatische hoornaar lokken:
• Een wiekpot bestaat uit een simpel glazen potje (bijvoorbeeld een jampotje)
• In het deksel maak je een gat van ongeveer 4 mm
• Gebruik een stukje oude dweil als lont en vul het potje met een wespenlokstof of een mengsel van zoete witte wijn, suiker en blond/ tripel bier in de verhouding 1:1:1
• Hang de wiekpot op met ijzerdraad net onder ooghoogte en op een open locatie met goed zicht
• Hang bij de wiekpot het formulier “Opsporing Aziatische Hoornaar Nederland”
Met behulp van de nectar-halende werkster kan dan het nest worden opgespoord. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je werksters van de Aziatische hoornaars naar je bijenkast lokt en de werksters van honingbijen zijn eiwit-halende werksters en zij komen niet op de wiekpot af.

Lokdoos waarmee je de Aziatische hoornaar kunt vangen:   AH 300

Deze slimme met 3D geprinte vangopening is goed toegankelijk voor Aziatische Hoornaars, maar niet voor de iets grotere Europese Hoornaars. Onze honingbij kan er ook in komen, maar deze verlaat de vangkooi net zo makkelijk. Dat geldt ook voor vliegen en dergelijke. Een brokje honing of een AH-lokmiddel is voldoende om de hoornaars aan te trekken. Hiermee detecteer je de verspreiding en voorkom je de aanleg van het primaire nest.

Wanneer de Aziatische Hoornaars je bijen aanvallen, wat kun je doen? Een leuk idee: Gewoon kippengaas om de kast heen, een kooi met een deurtje aan de achterkant. De afstand tussen de vliegplank en het gaas zorgt er voor dat de bijen veilig kunnen landen zonder dat ze gegrepen worden door een hoornaar. Het idee is van Olizoane Wanizôl en hij past dit al twee jaar met succes toe.