Logo Middelbeers imkerverenigingUitnodiging van de Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Oirschot de Beerzen

Beste collega-imkers en andere geïnteresseerden,

Op donderdag 9 November organiseert Bijenhouders Vereniging Sint Ambrosius Oirschot de Beerzen e.o. , het maandelijks Imkercafé, bij het ontmoetingscentrum “Ons Mevrouw”, Doornboomstraat 32 in Middelbeers.
Ingang is naast de Regiobank en parkeren kunt U gratis, pal tegenover dit ontmoetingscentrum, op het Doornboomplein. De zaal van “Ons Mevrouw” gaat om 19.00 uur open en om 19.30 uur begint het programma. Het entree voor dit Imkercafé is zoals altijd gratis.

Het programma van deze avond is als volgt:

19.30 uur: Welkom door Wim van den Oord. Wim geeft korte informatie over cursussen , m.n. de tweejarige cursus ,”Leren Imkeren” van 2024-2025 , de cursus bijenproducten, over komende activiteiten binnen de vereniging , uiteraard de imkertips voor de maand November, de rubriek te koop gevraagd en te koop aangeboden en de stand van zaken van de onderschatte bedreiging van de Aziatische hoornaar in onze omgeving en ver daarbuiten.

19.45 uur : Plant vd Maand door Jan de Leest, onze plantenman uit Bladel. Jan doet weer een greep uit zijn bijna onuitputtelijke ervaring en kennis van planten die nodig wat extra aandacht mogen en moeten hebben.

20.00 uur : Presentatie door Pieter van Breugel over de solitaire bij, ofwel “wilde “ bij. Pieter van Breugel is lange tijd docent geweest aan het Zwijsen College in Veghel, in de vakken scheikunde en natuurwetenschappen en droeg ook toen zijn verwondering over de insectenwereld al nadrukkelijk uit. Na zijn pensionering heeft hij o.a. het boek opgesteld “Gasten van bijenhotels”, in de overtuiging dat het noodzakelijk is om het publiek kennis te laten nemen, van de verbazingwekkende , maar tegelijkertijd ook, van deze ernstig bedreigde insecten in de biodiversiteit van onze directe omgeving en die van heel Nederland. Pieter is uitgegroeid naar een autoriteit waar het gaat om solitaire bijen. Al jarenlang houdt hij zich bezig met het bestuderen van deze dieren en is de Nederlandse expert op gebied van insectenhotels. Onlangs schreef hij zijn tweede boek, “Basisgids wilde bijen” . Dit boek biedt een schat aan achtergrondinformatie over wilde bijen, hun verschillende leefwijzen, ecologie, waarneming en herkenning. Hij brengt in deze uitgave 133 soorten wilde , solitaire, bijen bijeen in een handzame fotoveldgids. Pieter geeft regelmatig lezingen en cursussen over wilde bijen en hun verwanten. In Nederland komen zo’n 350 soorten bijen voor, waarvan onze honingbij de bekendste is. De verbluffende rijkdom aan wilde bijen is voor veel mensen nieuw. Pieter praat ons bij over deze verbluffende rijkdom in onze directe omgeving en onderschrijft zijn verhaal met mooie foto’s. Kortom weer een goed verhaal van een man met grondige kennis van onze insectenwereld. Van harte aanbevolen !!!

Uiteraard is het na afloop van deze interessante presentatie, ook weer tijd voor het bij- en na-praten. Van harte welkom op donderdag 9 November in ontmoetingscentrum “Ons Mevrouw”.