Logo Middelbeers imkerverenigingUitnodiging van de Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Oirschot de Beerzen

Beste collega-imkers en andere geïnteresseerden,

Op donderdag 13 juni 2024 organiseert Bijenhouders Vereniging Sint Ambrosius Oirschot de Beerzen e.o. , haar maandelijkse Imkercafé,
bij het ontmoetingscentrum “Ons Mevrouw” , Doornboomstraat 32 in Middelbeers.

De ingang is naast de Regiobank en parkeren kunt U gratis , pal tegenover dit ontmoetingscentrum , op het Doornboomplein . De zaal van “Ons Mevrouw” gaat om 19.00 uur open en om 19.30 uur begint het programma.
Het entree voor dit Imkercafé is zoals altijd gratis.

Het programma van deze avond is als volgt:

19.30 uur: Welkom door Wim van den Oord
Korte informatie over komende activiteiten, uiteraard de imkertips voor de maand juni ,een korte stand van zaken betreffende de Aziatische Hoornaar, de afhaaldata van de coöperatieve inkoop 2024 en het item te koop aangeboden en te koop gevraagd.

19.45 uur : Bijensterfte van afgelopen winter en voorjaar , door Chrys Charpentier . Chrys is een gepensioneerd dierenarts , hij is ook bijengezondheidscoördinator uit onze regio en voorzitter van het Bijendiagnose Team Brabant. Het ziet er naar uit dat de bijensterfte, afgelopen winter-voorjaarseizoen, richting de 25% of meer gaat. De uitslagen van de Coloss enquete zijn hopelijk binnen de eerste week van Juni. Het probleem vorig jaar was dat, mede door het weer, de behandelingen met thymol en mierenzuur slecht gewerkt hebben. Misschien moeten we meer naar een combi van biotechnische maatregelen en een weersonafhankelijke behandeling. Jos Römgens sluit hier in zijn presentatie mooi op aan.

20.00 uur : Presentatie van Jos Römgens over varroabestrijding! Jos is een ervaren bijenteeltleraar en is momenteel met name actief in de koninginnenteeltcursus , die vanuit onze vereniging georganiseerd wordt . Varroa-bestrijding is een belangrijk onderdeel van het imkeren. Reeds vele jaren wordt daarvoor het zogenaamde drie-gangen-menu aanbevolen. In de basiscursus leren de beginnende imkers hoe dit toe te passen. De zomerbehandeling met mierenzuur neemt in deze aanpak een cruciale plaats in. Hiermee voorkomen we een hoge mijtendruk bij ontwikkeling van winterbijen. Gezonde winterbijen zijn noodzakelijk om de winter door te komen. In de praktijk zien we dat imkers om verschillende redenen met de zomerbehandeling anders gaan handelen. Bovendien blijken de weers- en klimaatverandering een effectieve behandeling niet gemakkelijk of zelfs moeilijker te maken. Er wordt daarom gewerkt aan het alternatieve aanpakken. In zijn presentatie zal Jos ingaan op de zomerbehandeling en mogelijke alternatieven daarin.

Na deze presentatie is er ook weer volop gelegenheid om vragen te stellen . Uiteraard is het na afloop ook weer tijd voor gezellig bijkletsen. U bent van harte welkom en heel graag tot donderdag 13 Juni in Middelbeers. Namens : Bijenhouders Vereniging St Ambrosius Oirschot de Beerzen e.o.